Seismele, bugetarii si munca de vineri

Seismele, bugetarii si munca de vineriProprietarii constructiilor afectate de riscul seismic au obligatia de a permite intrarea autoritatilor in imobilele pe care le detin, pentru activitatile de expertizare, proiectare sau de executie a lucrarilor de consolidare a cladirilor sau a altor asemenea lucrari. In acest scop, persoanele respective vor fi instiintate cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceperea lucrarilor. Aceste prevederi sunt cuprinse in Proiectul de Lege, adoptat in ultima sedinta de Guvern, pentru modificarea si completarea OG 20/1994 privind masurile pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente.

Pe de alta parte, la nivel national si, implicit, la nivelul judetului nostru, exista un program prin care se acorda facilitati importante pentru proprietarii de locuinte care isi consolideaza imobilele. Proiectul de lege amintit, care vine in completarea legislatiei existente, aduce modificarile care vizeaza intarirea competentelor autoritatilor administratiei publice locale in ceea ce priveste aplicarea prevederilor Ordonantei. Noile prevederi vor permite urgentarea procesului de consolidare a cladirilor, avand in vedere blocajele constatate pana acum in derularea programului. Astfel, daca detinatorii de constructii refuza accesul autoritatilor, intrarea in aceste spatii se va face cu autorizarea instantei judecatoresti, prin ordonanta presedintiala. Tot printr-o astfel de ordonanta, se va putea dispune restrangerea folosintei suprafetei detinute de cei in cauza, pentru a se da posibilitatea inceperii ori continuarii lucrarilor de consolidare. De asemenea, se va putea dispune, cand este necesar si ca masura temporara, evacuarea detinatorilor constructiilor pe timpul desfasurarii lucrarilor. In astfel de cazuri, s-a prevazut obligatia autoritatilor administratiei publice locale de a asigura locuinte de necesitate celor evacuati.

Cu intentia pasnica de a intra in posesia unor informatii cu privire la subiectul nostru, date pe care speram sa ni le furnizeze Inspectoratul Judetean in Contructii Salaj, respectiv Serviciul de Urbanism al Primariei Zalau, am avut surpriza (daca o mai putem numi asa) sa constatam ca nu are cine sa raspunda intrebarilor noastre. Uitasem, de fapt, ca demersul nostru avea loc intr-o zi de vineri, in jurul orelor 12, cand – in nota obisnuita – astfel de intentii sunt moarte inca din fasa. Evident, cand vine voba de munca, bugetarul ramane tot bugetar… Totusi, din vorba in vorba, am fost informati ca judetul nostru se situeaza in zona de risc seismic IV, fapt care ar trebui sa ne bucure, Salajul fiind cat se poate de ferit in fata unor eventuale cutremure.

Leave a Comment